martes, 28 de octubre de 2014

SA TRENCADA:
RECORDAU PORTAR FRUITS SECS ES DIVENDRES!!!!!
AQUÍ VOS DEIXO UN ESCRIT DE PER QUÈ ÉS TRADICIÓ MENJAR FRUITS SECS EN AQUESTA ÉPOCA DE L'ANY:

A Eivissa i Formentera, a l’igual que a la majoria d’indrets del món, la gastronomia sempre ha anat de la mà de les festivitats religioses, moltes vegades lligades amb canvis d’estació. L’u de novembre se celebra Tots Sants, on es rendeix un homenatge als difunts amb una trobada on les menges de temporada són les protagonistes.
Antigament, (i diem antigament perquè ja gairebé ningú la celebra així) la nit de Tots Sants es feia una vetlada a les cases, on es reunia tota la família al voltant de la taula per fer “sa trencada”, que consistia en un sopar a base de fruits secs, fruita de temporada i panellets (a algunes cases) i bunyols, banyats amb vi dolç i vi pagès.
En haver acabat sa vetlada, anaven tots a dormir deixant la taula parada, tapada amb uns pedaços perquè no hi anessin les mosques. Abans d’anar al llit, deixaven un llum d’oli fet amb un ble de pedaç encès damunt la taula tota la nit perquè les ànimes poguessin veure-s’hi bé si entraven dins la casa a visitar els vius.
Al dia següent, després de la nit de la trencada, es tornava a reunir la mateixa gent al voltant de la taula encara parada, es passava el rosari i es dinava de tot allò que havia sobrat.
 Actualment, la tradició mana que per Tots Sants es mengen panellets, però a Eivissa, els panellets, només els podien comprar famílies amb un determinat poder adquisitiu, ja que s’acostumaven a comprar a les pastisseries de Vila. A les cases pageses es feien bunyols i els padrins regalaven unes patenes grosses de fruita confitada als seus fillols.
Actualment, la festivitat de Tots Sants ha adquirit un caire de celebració ben diferent a com es feia antigament a les cases dels eivissencs i formenterers. La relativa facilitat per adquirir productes de pastisseria ha deixat de banda la tradició de fer bunyols a casa i la gent ha optat per comprar els coneguts panellets, que també són tradició a la resta d’indrets de parla catalana. En podem trobar de pinyons, (els genuïns) i d’ametlla. Els darrers anys, els pastissers han creat nous gustos i formes per a aquets menuts dolços (essència de maduixa, amb cires confitades...), tot i que els autèntics triomfadors són sempre els tradicionals panellets de pinyons.
La tradició de “sa trencada” es reviu a través de la gastronomia a les Pitiüses més que des de la vessant religiosa. És per això que, en algunes escoles, s’intenta que els infants coneguin més de prop les tradicions de les Pitiüses organitzant trencades populars als centres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario